Lale Lokantası

Akhisar Üniversitesi

lale

21-03-2024 16:56 Kategori: Kültür Sanat | Bölge: MANİSA

SALİHLİ, Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi Açıldı

SALİHLİ, Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi Açıldı
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi Açıldı Manisa Büyükşehir Belediyesinin Salihli Belediyesi işbirliğiyle restore ettiği ve müze olarak hizmete kazandırdığı Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi’nin açılışı törenle gerçekleştirildi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, tarihe saygı projeleriyle her zaman öne çıkan belediye olduklarını vurgulayarak, “Topluma mal olmuş böyle önemli bir yapıyı yeniden gün yüzüne çıkarmak, restore etmek ve burayı müze olarak halkımızın ziyaretine açmak, bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi."

Tarihe Tanıklık Eden Yapı Müze Olarak Salihli’ye Kazandırıldı

Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi Açıldı
Manisa Büyükşehir Belediyesinin Salihli Belediyesi işbirliğiyle restore ettiği ve müze olarak hizmete kazandırdığı Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi’nin açılışı törenle gerçekleştirildi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, tarihe saygı projeleriyle her zaman öne çıkan belediye olduklarını vurgulayarak, “Topluma mal olmuş böyle önemli bir yapıyı yeniden gün yüzüne çıkarmak, restore etmek ve burayı müze olarak halkımızın ziyaretine açmak, bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi.
Salihli ilçesine bağlı Adala Mahallesi’nde bulunan ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının karargah olarak kullandığı tarihi yapının restorasyonu tamamlandı. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Salihli Belediyesi ve Jeopark Belediyeler Birliği işbirliğinde yapılan restorasyon sonrasında bir tarihi değer daha gün yüzüne çıkarıldı. Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi olarak hizmete kazandırılan yapının açılış törenine; Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün yanı sıra AK Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, eşi Sevgi Kayda, Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, MHP Manisa İl Başkanı Cüneyt Tosuner, Ülkü Ocakları İl Başkanı Emirhan Sallıtepe, Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, AK Parti Salihli İlçe Başkanı Osman Aksoy, MHP Salihli İlçe Başkanı Halil Tüfek, Ülkü Ocakları İlçe Başkanı Fatih İşlek, Salihli KAÇEP Başkanı Esra Temel, AK Parti Salihli Kadın Kolları Başkanı Canan Çalışkan ve vatandaşlar yer aldı. Program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Törende konuşan Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, “Böyle önemli bir günde birlikte bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cengiz Başkanım ve Zeki Başkanım bu bina ile ilgili epey mesai harcadılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

“Atatürk ve silah arkadaşlarının hatırlanması, anılması bizim için çok önemli”
Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ise konuşmasında, “2014 yılında Büyükşehir Belediyesi olmamızın ardından bu binayı virane bir şekilde devraldık. Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde çok önemli bir çalışma yaptık. Tarihe not düşülen, tarihimiz açısından çok önemli olan Kurtuluş Savaşımızın en son kararlarının alındığı bu evin restorasyonu bizim için çok önemliydi. 9 Eylül’de düşman denize dökülmeden Kurtuluş Savaşımızın son kararlarının 7-8 Eylül’de topaltının Adala’da yapılması bizim çok önemliydi. Çocuklarımızın gençlerimizin ve torunlarımızda Atatürk bilincinin devam etmesinde bu binanın çok önemli olduğu düşünüyorum. Çok büyük emek sarf edildi. Atatürk evimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının hatırlanması, anılması bizim için çok önemli” dedi. 

“Kültür mirasımıza yeni eserler kazandırıyoruz”
Türkiye’nin ilk ve tek Jeoparkının Manisa’da bulunan Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, “Bundan hareketle Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak öncü olduk ve Kula Belediyemizle Salihli Belediyemizi dahil ederek, Jeopark Belediyeler Birliğini kurduk. Kurmuş olduğumuz bu birlik, alanında Türkiye’de kurulmuş ilk ve tek resmi kurumsal yapı oldu. Ve bugün jeolojik mirasımızı korumak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Jeopark Belediyeler Birliği olarak birbirinden önemli çalışmalara imza attık. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi de Adala Mahallemizdeki tarihe tanıklık etmiş bu binanın yeniden kültür mirasımıza dahil edilmesiydi” dedi.

“Düşman denize dökülmeden önce son toplantı Adala’da yapıldı”
Başkan Ergün konuşmasının devamında, “Ebedi liderimiz öncülüğünde, 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’dan yakılan milli mücadele ateşi, 9 Eylül 1922’de düşmanın İzmir’in serin sularıyla tanışmasıyla birlikte zaferle sonuçlanmış ve büyük Türk Milleti yepyeni bir tarih yazmıştı. Ömrünü Türk Milletine adayan büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, tarih kaynaklarında bulunan bilgilere göre düşmanı denize dökmeden önce son toplantısını bu tarihi binada yapmış. Büyük önderimizle birlikte İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Halide Edip Adıvar burada toplanarak son kararları almışlar. Bu tarihi yapının atıl durumda kalmasına ne benim ne Zeki Başkanımın ne de Kula Belediye Başkanımız Hüseyin Tosun’un gönlü el vermedi. Değerli başkanlarımızla aldığımız karar doğrultusunda tarihe tanıklık etmiş olan bu yapının restore edilerek, yeniden kültür mirasımıza dahil edilmesi için hızla çalışmalara başladık” ifadelerini kullandı.

“Tarihe Saygı projelerimizle her zaman ön plana çıkmış bir belediyeyiz”
Türk tarihi için önem taşıyan binanın restorasyonu için önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirten Başkan Ergün, “Manisa Büyükşehir Belediyemiz, Jeopark Belediyeler Birliğimiz ve Salihli Belediyemiz işbirliğinde Adala Atatürk Evi’nde restorasyon çalışmalarımızı tamamladık. Restorasyon çalışmalarının ardından iç mekanla alakalı uygulama ihalesini yaptık ve müzenin konsepti üzerinde çalışmalarımızı noktaladık. Tarihçilerimizle görüşmeler, binanın kullanılış şekli ve büyük önderimizin kalmasıyla ilgili gerekli belgelerin de toplanmasıyla burayı Atatürk Müzesi olarak halkımızın hizmetine açıyor olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Tarihe Saygı projelerimizle her zaman ön plana çıkmış bir belediyeyiz. Topluma mal olmuş böyle önemli bir yapıyı yeniden gün yüzüne çıkarmak, restore etmek ve burayı müze olarak halkımızın ziyaretine açmak, bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi.

“Manisa’mızı Türk ve Türkiye Yüzyılına emin adımlarla taşıyacağız”
Manisa’yı Türkiye Yüzyılına taşımak için durmadan çalıştıklarını belirten Başkan Ergün, “Bildiğiniz gibi, önümüzde yerel seçimler var. İki haftadan daha az bir süre kaldı. Cumhur İttifakı’nın Belediye Başkan Adayları olarak yoğun bir maratonla hemşerilerimize yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlatma gayreti içinde olduk ve olmaya devam ediyoruz. Teveccüh gösterir, 5 yıl daha bizleri bu makamlara layık görürseniz, Zeki Başkanımla birlikte, Cumhur İttifakı’nın üretken ve gönül belediyeciliği anlayışıyla yine en güzel hizmetleri sizlere ulaştıracağımızdan şüpheniz olmasın. Yüce Allah’ın izni ve desteklerinizle hem Salihli’mizi hem Manisa’mızı Türk ve Türkiye Yüzyılına emin adımlarla taşıyacağız. Rabbim, çıkmış olduğumuz bu yolda yar ve yardımcımız olsun” dedi. 
Ulu Önder ve Silah Arkadaşları da Anıldı
Başkan Ergün konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: “Sözlerimi noktalarken; Cennet vatanımızı bizlere emanet eden başta büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahraman atalarımızı, aziz şehitlerimizi sonsuz saygı ve minnetle anıyorum. Rabbim, kabirlerini nur, mekanlarını cennet eylesin. Kıymetli Gazilerimize de sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.”
Başkan Ergün, katkıda bulunan herkese teşekkür etti
Katkıda bulunan herkese teşekkür ederek sözlerini tamamlayan Başkan Ergün, “Bu duygularla bu güzel eserin ortaya çıkmasında büyük emeği olan öncelikle Azmi Açıkdil kardeşim ile Büyükşehir Belediyemizin ilgili dairesine ve teknik ekiplerimize, Salihli Belediye Başkanımız Sayın Zeki Kayda’ya ve değerli ekibine, Kula Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Tosun’a, Adala Mahalle Muhtarımıza ve kıymetli mahalle sakinlerimize; kısacası emek veren, katkıda bulunan, burada taş üstüne taş koyan işçi kardeşlerime kadar herkese şahsım ve hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Bu güzel yapının ziyaretçi akınına uğramasını temenni ediyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Sağ olun, var olun, Allah’a emanet olun” dedi.

“Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarından Allah razı olsun”
AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, “Arkamızda görmüş olduğumuz bina tamamen simgesel bir bina ve manevi bir değeri var. Anadolu coğrafyasını düşmandan kurtardığımız Kurtuluş Savaşının son hamlesi ile ilgili bir mekan burası. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarından Allah razı olsun. Mekanları cennet olsun. Çünkü bu vatanı bize hediye ettiler. Bu sayede böyle huzurlu ve rahat yaşıyoruz. Bu huzuru ve birlikteliği devam ettirmek, bu vatanı parçalatmamak ve bu emaneti korumak bizim en büyük görevimiz. Bina gerçekten çok güzel olmuş. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Şehirler kentler, müzeleri gibi mekanlarla anılırlar. Buranın bölgeye de katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi. 
Protokol konuşmalarının ardından tarihi yapının açılış kurdelesi kesilerek, Atatürk Evi ve Milli Mücadele Müzesi olarak kazandırılan müzenin içi gezildi ve tarihçiler tarafından bilgiler verildi. 



Bu haber 695 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Kültür Sanat HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ