Lale Lokantası

Akhisar Üniversitesi

lale

15-08-2023 11:45 Kategori: Güncel

Yaykın Kaynak Suyu 6 Mahalleye Rahatlıkla Yetiyor

Yaykın Kaynak Suyu 6 Mahalleye Rahatlıkla Yetiyor
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"MASKİ Genel Müdürlüğü, Akhisar ilçesi Yaykın Doğal Kaynak Suyu ile ilgili yapılan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını ifade ederek doğru bilgileri kamuoyuyla paylaştı."

Haber Akhisar

MASKİ Genel Müdürlüğü, Akhisar ilçesi Yaykın Doğal Kaynak Suyu ile ilgili yapılan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını ifade ederek doğru bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Kurumdan yapılan açıklamada, Yaykın mahallesinde bulunan doğal kaynak suyunun 5 mahalleye daha tahsis edilmesi kararının henüz MASKİ kurulmadan önce alınan bir karar olduğu belirtildi. Yeraltı su kaynakları ile ilgili tasarrufun Devlet Su İşleri’ne ait olduğunun altını çizen MASKİ, tahsis kararı verilmeden önce DSİ ekiplerinin ölçüm ve incelemeler yaptığı ve buna göre suyun tahsis edilip edilmeyeceğine yönelik kararın verildiğini belirtti. Yapılan incelemeyle Yaykın doğal kaynak suyunun hem Yaykın mahallesine hem de 5 mahalleye yeteceği, hatta bir kısmının da doğaya salınarak kullanılabileceği kadar yeterli su varlığı olduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine yapılan tahsis kararında güncelleme yapılarak 6 mahallenin ihtiyacına göre suyun verileceği miktarlar yeniden belirlendi.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, son günlerde çıkan haberler ve yapılan açıklamalar sonrasında Yaykın mahallesi sınırlarında bulunan doğal kaynak suyuyla ilgili konuya açıklık kazandırdı. Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yaykın mahallesi sınırlarında bulunan Yaykın Doğal Kaynak Suyuyla ilgili olarak kurumumuz tarafından kaynak suyuna el konulduğu iddialarının yer aldığı haberler gerçekleri yansıtmamaktadır. Yaykın doğal kaynak suyundan 5 mahalleye su tahsisi kararı daha MASKİ kurulmadan önce yapılmıştır.  Bölgede haberde isnat edildiği gibi doğal kaynak suyuna zorla el konulması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Köy Hizmetleri döneminden tahsisi bulunan ve Yaykın mahallesi ile birlikte Aşağıdolma, Dolmadeğirmeni, Çanakçı, Musalar ve Selçikli mahallelerine su verilen kaynak başında suyun sağlıklı bir şekilde paylaşımının yapılması için çalışmalar yürütülerek, düzenlemeye gidiliyor. Yaykın mahallesi ile birlikte 5 mahallenin su ihtiyacı köy hizmetlerinin ardından, Manisa’nın Büyükşehir olmasıyla birlikte MASKİ tarafından bu kaynaktan karşılanıyor. Kamu yararı da gözetilerek 5 mahalleye yeterli su verilmesi için çalışma yapılıyor.

DSİ inceledi, suyun 6 mahalleye de yeteceği yeniden hesaplandı

Yeraltı su kaynakları şahsa ait olmayıp, devlete bağlı kurumlar tarafından kullanımı için onay alınmaktadır. Doğal kaynak suyunun Yaykın mahallesi sınırlarında olması sadece o mahallenin suyu kullanacağı anlamına gelmemektedir. Yeraltı su kaynakları ile ilgili tasarruf Devlet Su İşleri’ne aittir. Devlet Su İşleri’nden alınan tahsis kararına göre kaynaktan civar mahallelere de su verilmektedir. DSİ tarafından yapılan incelemeler ve ölçümler sonrasında mahallelerin içme suyu ihtiyacı hesaplandı. Mevcut debiye göre suyun 6 mahalleye de yeteceği hatta bir kısmının da doğaya salınarak kullanılabileceği kadar yeterli su varlığı olduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine yapılan tahsis kararında güncellemeye gidilerek 6 mahallenin ihtiyacına göre suyun verileceği miktarlar yeniden belirlendi. Kaynak başında suyun sağlıklı bir şekilde paylaşımının yapılması için de düzenleme çalışmaları başlatıldı.

Suyun yetersiz geleceği hesaplanırsa zaten tahsis kararı da verilmemektedir. Fakat Yaykın’da böyle bir durum söz konusu değildir. Araştırılmadan yapılan açıklamalar halkta galeyana neden olmakta ve doğal kaynak suyundan faydalanan mahalleleri de karşı karşıya getirmektedir. Gerçekler ise ortadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız.”



Bu haber 636 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Güncel HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ