Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

28-04-2020 12:04 Kategori: Güncel

Bakırlıoğlu; ‘‘Çevre Felaketinin Üstü Yine Kapatılıyor’’

Bakırlıoğlu; ‘‘Çevre Felaketinin Üstü Yine Kapatılıyor’’
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında; ‘‘Daha önce gündeme getirdiğim Gördes ilçemizde faaliyette bulunan nikel madeninden kaynaklı çevre felaketinin üzerine gidileceği yerde, maalesef Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından üzeri kapatılmaya çalışılmaktadır."

Haber Akhisar

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında; ‘‘Daha önce gündeme getirdiğim Gördes ilçemizde faaliyette bulunan nikel madeninden kaynaklı çevre felaketinin üzerine gidileceği yerde, maalesef Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından üzeri kapatılmaya çalışılmaktadır.

Bu durum ülkemizde ve dünyada ilk defa yaşanmamaktadır. Tek ortak nokta ise kırmız akan dere ve akarsuların hepsinin yakınında nikel ve alüminyum maden tesisleri ve atık depolama havuzlarının bulunmasıdır.

Bu bölge her şeyden önce İzmir ve Manisa’nın içme suyu havzasıdır. İki büyük şehrin içme suyu ihtiyacının bir kısmı buradan karşılanmaktadır. Bu amaçla yeni barajların yapımı da planlanmıştır.

28 Şubat tarihinde nikel madeni atık havuzu yakınından geçen Başlamış Deresinin günlerce kırmızı akması ve halkımızdan gelene şikayetler üzerine bölgede Akhisar Belediyesi ve Gördes Çevre Derneği yetkilileri ile incelemede bulunmuş ve alınan numuneler referans bir laboratuvarda analizi yapılmıştır.

Analiz sonuçları TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından değerlendirilmiştir. Bu sonuçlara göre;

Kodmiyum normal değerden 657 kat fazla çıkmıştır.

Kobalt 389 kat, bakır 310 kat, civa 71 kat, nikel 30 kat fazla değerlerde çıkmıştır.

“Yerüstü Su Kaynakları için Belirli Kirleticiler ve Çevresel Kalite Standartları”na göre yapılan değerlendirmede bölgedeki dere ve akarsularda yoğun bir ağır metal kirliliğine işaret edilmiştir.

Bunun üzerine elimizdeki bilgi ve belgeler ile analiz sonuçlarını Manisa Valiliğine,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ve DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğüne gönderilmiş ve gerekli tedbirlerin alınması istenmiştir.

Bu konuda büyük bir duyarlılık gösteren Akhisar Belediyesi de aynı şekilde başvuru yapmıştır.

Bu başvurularımıza Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü maalesef akıllara zarar bir cevap vermiştir.

Kamu ciddiyeti ile resmi yazışma kuralları ile asla bağdaşmayan bu yazıda önce başkanlığını Manisa Valisinin yaptığı bir sanayi bölgesi bahane edilerek Akhisar Belediyesi samimi olmamakla suçlamış, yaşanan çevre felaketine ilişkin yaptığım basın açıklamasından rahatsızlık duyulduğu ifade edilmiştir.

Tüm bilgi ve belge ve resimlerle birlikte analiz sonuçlarını kendilerine göndermemize rağmen fotoğraf, video ve somut delil istemişlerdir.

Tüm Türkiye’nin gördüğünün, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün görmemesinin bir tek nedeni vardır yaşanan çevre felaketinin üzerinin kapatılmak istenmesidir.

Manisa Milletvekili olarak çevreye sahip çıkmamdan, yaşanan çevre felaketinden rahatsızlık duyup bunun üzerini örtmeye çalışan Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü yetkililerini kınıyorum.

Kaldı ki Söz konusu yazıda; Nikel Madeni İşletmesinin Atık depolama Tesisinden defaatle numuneler alındığı, analiz sonuçlarının ilgili kurumlara gönderildiği, analiz sonuçlarına yansıyan parametrelerin değerlendirilmesi için akademik rapor talep edildiği belirtilmesine rağmen bu raporun henüz hazırlanamadığı belirtilmiştir.

Bölgedeki toprak ve su kaynaklarında bu değerlerin zaten fazla olduğu bu nedenle bölgeye nikel madeni tesisi kurulduğu derelerdeki kırmızı renginde bölgedeki toprak yapısından kaynaklandığı belirtilmiştir.

O zaman bu bölgenin İzmir ve Manisa’nın içme suyu ihtiyacını karşılanması ne kadar doğrudur?

Daha önce analiz yapıldı mı, yapıldı ise analiz sonuçları arasında fark var mı?

Bu su tarımda ve hayvancılıkta kullanılabilir mi?

Valilik ve Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü duyarsız kalsa da, üzerini örtmeye çalışsa da biz bu felaketin peşini bırakmayacağız.

Buradan Çevre Bakanlığına, DSİ’ye tekrar çağrı yapıyorum.

Bölge halkıyla, muhtarlarla, maden işletmesinde çalışanlarıyla görüşün, şikayetlerini dinleyin.

Atık depolama Tesisi orada, dere kenarındaki kırmızı çamur kalıntıları hala duruyor. İlgili kurumlar kontrollerini yapsın, numune alıp analiz ettirsin ve kamuoyuna mutlaka doğru bir açıklama yapsın’’ dedi.



Bu haber 3559 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Güncel HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ