Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

09-04-2021 08:40 Kategori: Güncel

A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu

A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Engin Akyüz ile konuşuYORUM programında bu hafta çağımızın en önemli hastalığı olarak kabul edilen, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, tüm ayrıntılarıyla konuşuldu."

Haber Akhisar

Engin Akyüz ile konuşuYORUM programında bu hafta çağımızın en önemli hastalığı olarak kabul edilen, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, tüm ayrıntılarıyla konuşuldu. Akhisar Tv, enginakyüz ve akhisargündem facebook sayfalarından canlı yayınlanan program izleyiciyi ekrena kilitledi.

İKİ UZMAN KONUK COVİD-19’U AÇIKLADI

Sunumunu Engin Akyüz’ün yaptığı programa Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay ve Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Khayala Aksezgin’in konuk oldu.  Programda izleyici sorularının yanı sıra birçok soru cevap bulurken mart 2020 den beri ülkemizi ve tüm dünyayı saran hastalığın oluşturduğu ekonomik, sosyal, psikolojik etkileri konuşuldu.

COVİD-19 SADECE AKCİĞERLERE ZARAR VERMİYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay Covid-19’un bilinenin aksine sadece üst solunum yollarına veya akciğerlere zarar vermediğini belirtti. Tunçay ” bir damar hastalığı olan Covid-19 virüsü kılcal damarlarda tıkanıklığa neden olduğu için damarların beslediği tüm dokulara zarar verebilir. Damar yolu ile kan aracılığı ile taşınan besin ve oksijenin dokulara yeteri kadar gelmemesi demek, organ ve dokuların zarar görmesi, hasara uğraması demek oluyor. Bu sebeple solunum yolu ile vücuda giren bu virüsün tüm dokulara ve organlara zarar verdiğini görüyoruz” dedi.

ANNE SÜTÜNDEN VİRÜS BULAŞMIYOR

Bir soru üzerine, pozitif olan anneden emzirdiği bebeğine virüsün anne sütü yolu ile bulaşmadığını belirten Dr. Khayala Aksezgin “anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini daha da güçlendirmekte. Ancak burada çok dikkat edilmesi gereken bir konu var, pozitif anne bebeğini emzirirken temas yolu ile bulaş gerçekleşir. Bu sebeple anne sütü, hijyen koşullarına uyularak sağılıp bebek beslenmelidir.Aksi halde temas olursa virüs bulaş riski yüksektir” dedi.

AKTİVİTELERDEN UZAKLAŞMAK OBEZİTEYİ GETİRDİ

Pandemi döneminde geçen yıldan beri yaşanan kapanmaların, sokağa çıkma yasaklarının ve uzaktan eğitimin özellikle çocuklar üzerinde çok büyük sıkıntılara yol açtığını belirten Aksezgin ebeveynleri uyardı. Aksezgin “uzaktan eğitim, sokağa çıkma yasağı derken çocuklar evlere hapsoldu. Hareketsizlikten, bir de evlerde karbonhidrat ve şeker ağırlıklı unlu yiyeceklerin çok tüketilmesi beraberinde obeziteyi getirdi. Çocuklarımızla aktiviteler, oyunlar, yürüyüşler yapıp onları hareket etmeye teşvik etmeliyiz. Bunun aksi obeziteyi tetikler. Obez bireylerde covid-19 virüsünün etkileri çok ağır hastalığa sebep olmaktadır. Bu yüzden covid-19 kadar önemli olan obezite tehlikesini dikkate almalıyız”dedi.

EN İYİ KORUNMA MASKE, MESAFE VE HİJYEN

Covid-19 virüsünden en iyi korunma yollarının virüsten uzak durmak olduğunu belirten Tunçay “Maske ve mesafe ile virüsten uzak durulmalı. Temas yolu ile de bulaşı engellemek için hijyen , temizlik çok önemli. Vakaların hızlı bir artış seyrettiği şu günlerde kalabalıklardan uzak durulmalı, sigara içilmemeli, düzenli ve yeterli uyku alınmalı, dengeli beslenme ile bağışıklık sistemimiz güçlü tutulmalıdır” diyerek uyarılarda bulundu.

HANGİ AŞI DAHA İYİ

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay “İnaktif aşı yöntemi veya virüsün yapısal formu üzerinden yapılan aşıların kıyas edilmesi doğru değil. Şu dönemde yapılacak en doğru uygulama, DSÖ ve sağlık bakanlığımızın onay verdiği aşıların en kısa sürede yapılarak virüs bağışıklığının kazanılmasıdır. ilk aşıdan sonra az da olsa antikor oluşuyor, ancak yeterli düzeyde değildir. İkinci aşılamadan sonra yeterli düzeyde antikor üreten vücut bağışıklık kazanır. Bu aşıların koruyuculuk süresi ile ilgili kesin bir bilimsel sonuç olmamakla birlikte altı ay kadar koruyuculuk sağladığı görüşü benimsenmektedir.  “diyerek aşılamanın önemine işaret etti.

VİRÜSE İNANMAYANLARI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bir soru üzerine açıklama yapan Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Khayala Aksezgin “virüsün ve hastalığın varlığına inanmayanlar çevrelerine bir baksın. Yakınlarını kaybeden yüzlerce insan var. Onlara sorsunlar. Bütün dünyayı kasıp kavuran , bir yıldan beri mücadele edilmesine rağmen halen vaka artışı olan bir durum varken bunu söyleyenleri anlamak mümkün değil” diyerek Covid-19 virüsünün çağımızın en tehlikeli hastalığı olduğunun altını çizdi.

UZMANLAR HALKI UYARDI

Yaklaşık bir saat kırk dakika Covid-19’un hemen  her konuda açıklandığı programın sonunda topluma mesaj veren uzmanlar, salgının ciddiye alınması gerektiğinin altını çizerek özellikle, ingiltere, brezilya ve güney afrika varyantıyla mutasyon geçirdiği gözlenen covid-19’un ilk halinden en az %70 daha bulaşıcı olduğunu belirterek vatandaşların maske, mesafe ve hijyen kurallarına çok daha fazla uymaları gerektiğini vurguladılar.

A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu
A’dan Z’ye Covid-19 Konuşuldu



Bu haber 1719 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Güncel HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ