Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

09-03-2022 13:58 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu Zeytin Mücadelesinin Simgesi Yırca’da

Bakırlıoğlu Zeytin Mücadelesinin Simgesi Yırca’da
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Ülke genelinde büyük tepkiye neden olan maden yönetmeliği değişikliği ile zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması gündemdeyken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu zeytinlerini korumak için verdikleri mücadele ile simgeleşen Yırca köyünü ziyaret etti."

Haber Akhisar

Ülke genelinde büyük tepkiye neden olan maden yönetmeliği değişikliği ile zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması gündemdeyken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu zeytinlerini korumak için verdikleri mücadele ile simgeleşen Yırca köyünü ziyaret etti.

CHP Milletvekiline Yırca Muhtarı Mustafa Akın, CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elbinsoy eşlik etti.

Bakırlıoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Soma’nın Yırca köyünde, emekçi kadınlar tarafından kurulan Yırca Hanımeli Kadın Dayanışma Derneği’nde kadınlarla bir araya geldi. Bakırlıoğlu ve CHP heyeti kadınların 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutladı.

Bir köylü kadın, zeytinliklerin maden faaliyetlerine açılmasına tepkisini “Biz istemiyoruz. Asla ve asla Yırca Köyü’nün arazilerine gelmeyin. Hiçbir şirket gelmesin. Köylülere dokunmayın” diye gösterdi.

Bakırlıoğlu, 2014 yılında termik santral yapılmak istenen bölgede zeytin ağaçlarını korumak için mücadele eden köylüleri unutmadıklarını dile getirdi. Bakırlıoğlu, “CHP olarak o gün zeytin üreticilerinin çiftçinin yanındaydık bugün de zeytinine sahip çıkan köylülerimizin yanında olacağız” dedi.

Bakırlıoğlu burada yaptığı açıklamada; 7 yıl önce köylülerin nöbet tutmasına rağmen 6 bin 66 zeytin ağacının iş makineleriyle kesildi. Yırca’da zeytin ağaçları kesilen bölgenin 1 kilometre yakınında zaten bir termik santral var. Buraya ikinci bir santral zaten hava kirliliği yaşayan Soma’nın, Yırca’nın yaşanmaz hale gelmesi demek.

1 mart günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Yönetmeliği’ni değiştirerek zeytinlikleri madencilik faaliyetlerine açtı. Biz bu yönetmeliğin iptali için gerekeni yapacağız. Kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz ki zamanında sizin yaptığınız mücadele boşa gitmesin.

Zeytinlikleri zeytin ağaçlarını korumak için 1939 yılında çıkarılmış Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun var ve hala yürürlükte. Bu kanunda değişiklik yapmak için tasarı ve tekliflerini 7 defa Meclis gündemine getirdiler fakat bir tüelü başaramadılar. Şimdi Meclis’te kabul edilmeyen yasa değişikliğini yönetmelik ile aşmaya çalışıyorlar.

Kanun yürürlükteyken bu kanuna aykırı yönetmelik çıkarılamaz ifadelerine yer verdi.

Köy halkı ise yönetmeliğe karşı olduğunu, 2014 yılında olduğu gibi bugün de zeytin bahçelerine sahip çıkacaklarını söyledi. Bir köylü kadın, şunları söyledi:

“Birinci sınıf arazilere lütfen yapmasınlar. Bizim arazilerimiz tekrar çöllenecek. Biz istemiyoruz. Asla ve asla Yırca Köyü’nün arazilerine gelmeyin. Kesinlikle gelmeyin. Hiçbir şirket gelmesin. Köylülere dokunmayın.”

Bakırlıoğlu Zeytin Mücadelesinin Simgesi Yırca’da
Bakırlıoğlu Zeytin Mücadelesinin Simgesi Yırca’da
Bakırlıoğlu Zeytin Mücadelesinin Simgesi Yırca’da



Bu haber 510 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ