Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

06-10-2023 08:56 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu; ''Vatandaş Faize Çalışıyor''

Bakırlıoğlu; ''Vatandaş Faize Çalışıyor''
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Vatandaşın bankalara olan borcu arttıkça, ödediği faizde artıyor. 2023 yılında bankalara ödenen faiz 204 milyar lirayı geçti."

Haber Akhisar

Vatandaşın bankalara olan borcu arttıkça, ödediği faizde artıyor. 2023 yılında bankalara ödenen faiz 204 milyar lirayı geçti.

Vatandaşın sırtındaki faiz yükü bireysel kredi ve kredi kartı faiz oranlarındaki artış yüzünden önümüzdeki yıl daha da artacak.

2023 yılında tüketici kredileri 1 trilyon 481 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 949 milyar liraya yükseldi.

Bu yıl Ocak-Ağustos döneminde vatandaşların bankalara ödediği faiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82 artarak 204,3 milyar lirayı buldu.

2021 yılında bireysel kredi ve kredi kartları için ödenen toplam faiz tutarı 112 milyar lira iken, 2022 yılında ödediğimiz faiz 186 milyar liraya çıktı. 2023 yılının ilk 8 ayında 204 milyar lirayı geçti.

Vatandaş harcamalarının büyük kısmını kredi kartlarıyla yapıyor.  Kart harcamalarının yüzde 80’i gıda ve akaryakıt olduğu belirtiliyor. Yani vatandaş zorunlu harcamalarını kredi kartıyla yapıyor.

Kredi kartı borcunu ödeyemediği zaman da faiz ödemek zorunda kalıyor. Faiz oranları aylık yüzde 4’ü buluyor.

Maaşları yetmediği için emeklilerin ve çalışanların maaş aldıkları bankalardan kullandıkları ek hesap faiz oranı yüzde 4’ü geçti.

Bankalar ihtiyaç kredisi yıllık faiz oranlarını yüzde 58,93’e çıkardı. Bütün bireysel kredilerin ortalama faizi yüzde 57,56 oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “faiz sebep enflasyon sonuç” diyordu. Fakat ne faiz oranlarının artmasını, ne de enflasyonun yükselmesini durduramadılar.

Çarpık bir ekonomi politikası ülkeyi ekonomik krize soktu. Hem devletin iç ve dış borcu, hem de vatandaşın borcu katlanarak arttı.

Geliri, giderini karşılamayan vatandaş mecburen kredi kartına yükleniyor.  Harcamaları arttıkça ödenen faizde artıyor. Faiz oranlarındaki artış yüzünden önümüzdeki yıl vatandaşın ödediği faiz daha fazla olacak.

Vatandaşta devlet gibi faize çalışır hale geldi. Borcu borçla kapatmaya çalışıyor. Hepimiz biliyoruz ki borcu borçla kapatma sarmalına girilince çıkmak mümkün olmuyor.

Maalesef vatandaş bir çıkmazın içinde. Borç ve faiz yükü altında eziliyor.



Bu haber 433 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ