Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

12-06-2023 08:53 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu; ''Kur Korumalıda Endişe Büyüyor''

Bakırlıoğlu; ''Kur Korumalıda Endişe Büyüyor''
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Seçim sonrası dolar kurunun artması üzerine Kur Korumalı Mevduat sistemini değerlendiren HP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu KKM’nin hazineye yükünün endişe verici boyutlara geldiğini söyledi."

Haber Akhisar

Seçim sonrası dolar kurunun artması üzerine Kur Korumalı Mevduat sistemini değerlendiren HP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu KKM’nin hazineye yükünün endişe verici boyutlara geldiğini söyledi.

Bakırlıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, ciddi bir sermaye aktarımı haline gelen kur kurmalı mevduat sistemi maalesef endişe verici boyutlara geldi.

BDDK verilerine göre yılbaşında 1 trilyon 370 milyar lira olan kur korumalı mevduat hesaplarındaki tutar haziran ayında 2 trilyon 533 milyar lirayı geçti.

Kur korumalı mevduatta 1 trilyon liradan fazla artış ekonomi için çok ciddi risk barındırıyor. Çünkü döviz kurundaki her artış hazineye ve devlet bütçesine ek maliyet getirmektedir.

Üç ay önce dolar kuru 18,94 TL idi. Bugün 23.30 TL. ifadelerine yer verdi.

KKM’nin devlete yükünü bir örnekle açıklayan Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü.

Üç ay önce yüzde 20 faizle 1 milyon liralık KKM hesabı açtıran bir kişiye üç aylık vade sonunda yani bugün 50 bin lira faiz ödenmesi gerekirken, KKM sistemi yüzünden kur farkı olarak 183 bin lira daha hazineden para ödenmektedir. Böylece toplamda üç aylık faiz kazancı 233 bin lirayı bulmaktadır.

KKM’nin toplam mevduat içindeki payının artması da önemli bir sorun.

Altı ayda hem TL, hem de yabancı para olarak toplam mevduat içerisinde KKM’nin payı yüzde 15’den, yüzde 24’e çıkmıştır.

Yılbaşında 8,8 trilyon liralık toplam mevduatın yüzde 15,4’ü KKM iken, Haziran ayında 10,4 trilyon liralık toplam mevduatın yüzde 24,3’ünü KKM oluşturmaktadır.

En iyimser tahminler bile yılbaşına kadar doların 28 lirayı göreceği birçok ekonomist tarafından dile getiriliyor. Bu durumda KKM’nin hazineye yükü 350 milyar liraya kadar çıkabilir

Biz baştan beri kur korumalı mevduata karşı çıktık.

Yıllık mevduat faizleri yüzde 20 iken sadece son üç ayda kur artışından kaynaklı KKM faiz getirisi yüzde 23’e ulaşıyor. Faize faiz demek istemiyorlar sadece.

Sözde faizleri düşürdüler. Ama kur korumalı mevduat ile zaten normal faizin çok çok üzerinde faiz ödenmekte. Ve bu bedel maalesef halkın sırtına yüklenmektedir.

KKM zenginlere devlet kasasından sermaye aktarımı yapılan bir sistem haline gelmiştir. Bütçeye çok büyük yük getirmektedir ve sürdürülebilir değildir.

Bu sistemden bir parası olanlar kar etti, bir de bankalar.

Faiz sebep, enflasyon sonuç. Kağıt üzerinde faiz düşmüş, fakat gerçekte faizler kat kat artmış. Bu şekilde faizler düşüyor mu yoksa artıyor mu nas’çı cumhurbaşkanına sormak lazım.

Sermaye aktarımına ve yüksek faize dayalı bir sistem haline gelen kur korumalı mevduat sisteminden bir an önce vazgeçilmelidir.

Yoksa bu anlamsız faiz sistemin yıkımı da çok ağır olacaktır.



Bu haber 884 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ