Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

04-07-2019 10:48 Kategori: Siyaset

Milletvekili Bakırlıoğlu; ''Zeytin Üreticisinin Kredi Borçları Ertelensin''

Milletvekili Bakırlıoğlu; ''Zeytin Üreticisinin Kredi Borçları Ertelensin''
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Olumsuz iklim koşulları nedeniyle Akhisar bölgesinde zeytinler zarar gördü ve birçok yerde zeytinler kuruyarak döküldü."

Haber Akhisar

Olumsuz iklim koşulları nedeniyle Akhisar bölgesinde zeytinler zarar gördü ve birçok yerde zeytinler kuruyarak döküldü.

Uzmanlar bazı bölgelerde zeytin rekoltesinin % 70 azalacağı belirtilmektedir.

Akhisar bölgesinde zeytin bahçelerinde incelemelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bu yıl zeytinin başkentinde çiftçinin çok zor durumda olduğunu ve kredi borçlarının ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; Bu yıl olumsuz iklim koşulları ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden aşırı sıcaklar nedeniyle zeytin üretiminde büyük düşüş olacağı beklenmektedir. Yaşanan bu olumsuzluklar, doğal afettir.

Ayrıca henüz teşhis konulamayan mantar kökenli bir hastalık yüzünden zeytin taneleri ağaçta kuruyarak dökülmekte ve zayi olmaktadır. Hasar bazı köy ve kasabalarda % 70-80’i bulmaktadır.

Rekoltedeki bu düşüş maalesef çiftçinin cebine girecek olan paranın da azalması demektir. Bu durumda zeytin üreticisinin borçlarını ödemesi, bahçesinin bakımını yaparak gelecek yıla hazırlaması mümkün değildir.

Bu rekolte düşüklüğü, düşük fiyat ve Suriye’den getirilip iç piyasaya sürülen zeytinyağı yüzünden zor bir yıl geçiren zeytin üreticisine ikinci darbe olmuştur. Kredi borçları nedeniyle zeytin üreticisi kara kara düşünmektedir.

Ülkemizde en fazla zeytin ağacının bulunduğu il olan Manisa’da 22 Milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Kalitesiyle, üretim miktarıyla ilimiz ekonomisinde zeytin ve zeytinyağı önemli bir yere sahiptir.

Olumsuz iklim koşullarına bağlı yaşanan doğal afet nedeniyle zarar gören zeytin bahçelerinde en kısa zamanda hasar tespit çalışmalarına başlanarak olumsuz iklim koşulları nedeniyle zeytinleri zarar gören çiftçilerin bankalara ve tartım kredi kooperatiflerine olan borçları bir yıl ertelenmesi gerekmektedir.



Bu haber 855 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ