Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

14-09-2020 07:58 Kategori: Siyaset

Milletvekili Bakırlıoğlu; ‘‘İktidar Sağlıktan Feragat İstiyor’’

Milletvekili Bakırlıoğlu; ‘‘İktidar Sağlıktan Feragat İstiyor’’
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Ülke maliyesinin pandemi döneminde bile sağlıktan feragat isteyecek hale düştüğünü belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, sağlık sektöründen feragat isteyenler,"

Haber Akhisar

Ülke maliyesinin pandemi döneminde bile sağlıktan feragat isteyecek hale düştüğünü belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, sağlık sektöründen feragat isteyenler, maalesef geçmediğimiz halde parası tıkır tıkır ödenen otoyol müteahhitlerinden, dövize endeksli kirası her ay aksatılmadan ödenen şehir hastanesi işletmecilerinden feragat istemiyorlar dedi.

Kamu ve üniversite hastanelerinin medikal, tıbbi cihaz ve malzeme imalatı ve pazarlaması yapan firmalara toplam borcunun 19 milyar lirayı geçtiğini söyleyen Bakırlıoğlu Maliye Bakanlığının bu borcu ödemek için firmalardan alacaklarının % 60’ından feragat etmelerini istediklerini belirtti.

Bugünlerde Cumhurbaşkanı Kararı hazırlığı yapıldığı ve alacaklardan feragat etmenin yasal hale getirileceği konusunda bilgi aldığını belirten Bakırlıoğlu böyle bir uygulamanın sektörü büyük bir krize sokacağını ileride telafisi mümkün olmayan cihaz ve medikal malzeme krizi yaşanacağını söyledi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyarak Maliye Bakanına soru önergesi veren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında;

Kamu hastanelerinden 16 aydır ve üniversite hastanelerinden ise 36 aydır sektördeki firmaların tahsilat yapamadığına ilişkin şikayetler gelmektedir. Sektörün en büyük alıcı konumundaki SGK, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinden 19 milyarlık toplam alacağının 11 milyar lirasının kamunun, 8 milyar lirasının ise üniversite hastanelerinin olduğu ifade edilmektedir. Tahsilat yapılamayan sektörde yaşanan sıkıntı, üretim ve pazarlamayı durma noktasına getirmiştir.

Daha öncede üniversite hastanelerinin tıbbi cihaz ve malzeme borçlarını Maliye Bakanlığı üstlenmiş, dönemin Maliye Bakanının açıklamasına göre 3,8 milyar liralık toplam borcun, 2,9 milyar liralık kısmı 400 milyon lira indirim alınarak firmalara ödemeleri yapılmıştı. Bu durum başka çareleri kalmayan firmaların paralarını devletten kurtarmak için yaptıkları zorunlu bir vazgeçmeydi. Bugün ise gelinen noktada % 60’a kadar feragat istendiği iddia edilmektedir.

Buna rağmen Covid-19 sürecinde özellikle yoğun bakım ihtiyaçlarını kesintisiz temin ederek ve tıbbi cihaz sektörü büyük bir özveri göstermiştir. Bütün dünya sağlık sektörü firmalarını el üstünde tutarken, bizim iktidarımız maalesef sektörü batırmayı hedefliyor. % 60 feragat istemenin anlamı budur.

Eğer iktidar devlet alacakları için bir feragat isteyecekse önce AKP’li yandaş müteahhitlerden ve şirketlerden istemelidir ifadelerine yer verdi.

CHP’li Bakırlıoğlu Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Medikal firmalara aralarının neden ödenmediği ve ne zaman ödeneceği yanında Maliye Bakanlığınca istenen feragat iddialarını ve aynı feragatın vatandaşın geçmediği halde parası ödenen otoyol müteahhitlerinden, dövizle kirası her ay düzenli ödenen şehir hastanesi işletmecilerinden de istenip istenmeyeceğini sordu.



Bu haber 7103 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ