Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

17-06-2020 12:15 Kategori: Siyaset

CHP’li Bakırlıoğlu Zeytin Leprası Hastalığına Dikkat Çekti

CHP’li Bakırlıoğlu Zeytin Leprası Hastalığına Dikkat Çekti
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Avrupa ülkelerinde zeytin ağaçlarında görülen zeytin üretimini olumsuz etkileyen zeytin leprası hastalığını Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu zeytin ağaçlarını bu hastalığa karşı korumak için hangi tedbirlerin alındığını sordu."

Haber Akhisar

Avrupa ülkelerinde zeytin ağaçlarında görülen zeytin üretimini olumsuz etkileyen zeytin leprası hastalığını Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu zeytin ağaçlarını bu hastalığa karşı korumak için hangi tedbirlerin alındığını sordu.

Aynı zamanda zeytin üreticisi olan CHP Milletvekili Bakırlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; 2013 yılında İtalya'da görülen ve geçen yıl bir milyon zeytin ağacının ölümüne yol açan zeytin leprası (Xylella Fastidiosa) bakteriyel yanıklığı' adlı hastalık, Akdeniz ülkelerini tehdit etmektedir.

İlk olarak Amerika kıtasında görülen hastalığın bazı ağaç ve bitki ithalatıyla İtalya’ya geldiği ve buradan yayıldığı tahmin edilmektedir.  Fransa, İspanya ve Yunanistan’da önemli hasara neden olduğu bildirilmektedir.

Bu hastalık henüz ülkemizde tespit edilmemiştir. Fakat tehdit altındaki ülkeler arasında yer almaktayız. Yurt dışı kaynaklı hastalıkların bulaşma ve yayılması hastalıklı bitki ve ürünlerin ithalatıyla olmaktadır.

Türkiye hem zeytin ağacı sayısı hem de üretim miktarı ile önemli bir zeytin ve zeytinyağı ülkesidir.

Manisa 20 milyon ağacı ile önemli bir zeytin merkezidir. Bunun 12 milyonu Akhisar ilçemizdedir. Tarım kenti olan Manisa’da on binlerce çiftçi zeytin ve zeytinyağı üretiminden geçimini sağlamaktadır.

Bilindiği üzere damızlık oluşturmak isteyen fidancıların ithal ettiği fidanlar ciddi risk oluşturmaktadır. Yine biliyoruz ki, Suriye’den ihraç kaydıyla zeytinyağı ithal edilmekte ve kaçak yollarla çok miktarda zeytin maalesef ülkeye sokulmaktadır.

Ekonomik ve sosyal olarak önemli bir yere sahip olan zeytinciliğin gelişmesi, üretimin ve kalitenin arttırılması, zeytin alanlarının ve ağaçlarının hastalıklara karşı korunması ülkemiz tarımı için önemlidir ifadelerine yer verdi.

Üretimi ve çiftçi gelirini etkileyen en önemli faktörlerden birisinin bitki hastalıkları olduğunu belirten Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu verdiği soru önergesi ile yurt dışında görülen zeytin leprası (xylella fastidiosa) hastalığının bulaşma ve yayılmasının takip edilip edilmediğini, hastalıklı bölgelerden zeytin fidanı ve ürün ithalatının yasaklanıp yasaklanmadığını ve hastalığa karşı hangi tedbirlerin alındığını sordu.



Bu haber 8898 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ