Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

20-06-2022 08:43 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu; ‘‘Sudan Fiyasko, Venezuela’ya Bakalım’’

Bakırlıoğlu; ‘‘Sudan Fiyasko, Venezuela’ya Bakalım’’
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Türkiye’nin Venezuela’da tarımsal üretim işine girileceği açıklamalarını Sudan’da kiralanan ve fiyaskoya dönen tarım arazileri üzerinden eleştiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bizim tarım alanlarımız boş dururken Türkiye’nin başka ülkelerde tarım alanları kiralama çabası analamak mümkün değil dedi."

Haber Akhisar

Türkiye’nin Venezuela’da tarımsal üretim işine girileceği açıklamalarını Sudan’da kiralanan ve fiyaskoya dönen tarım arazileri üzerinden eleştiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bizim tarım alanlarımız boş dururken Türkiye’nin başka ülkelerde tarım alanları kiralama çabası analamak mümkün değil dedi.

Venezuela hükümetinin Türk yatırımcıları ülkelerine davet ettiklerine ilişkin haberler basına yansıdı. Türk girişimcilerinin 400 bin hektar tarımsal alanda yatırım yapabilecekleri konusuna açıklamalar yapıldı.

Önümüzde Sudan gibi kötü bir örnek dururken başka ülkelerde tarımsal yatırım arayışına girmek ne kadar doğru diyen CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü.

8 yıl önce Sudan ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmalar gereği 12.500 hektar alanda örnek çiftlik kurulacağı, 780.500 hektar tarım alanının 99 yıllığına kiralanacağı bu amaçla ortak bir şirket kurulacağı belirtilmişti.

Aradan geçen zamanda sadece şirket kuruldu, yönetim kurulu üyeleri atandı, fakat ne arazi tahsisi yapıldı ne de bir kilo ürün üretim yapılamadı.

Sudan’da yönetimin değişmesi, kiralanacağı belirtilen arazinin hükümetin değil kabilelerin denetiminde olduğu, burada çalışacak personelin can güvenliğinin olmayacağı uzun uzun tartışıldı. Toprak kalitesinin iyi olmadığı, suyun bulunmadığı alet ve ekipman için teknik desteğin yetersiz olduğu çok konuşuldu.

Şimdi ise Venezuela gündeme getirildi.

Coğrafi ve iklimsel olarak buğday tarımına uygun olamayan ülkede buğday üreteceğiz dendi. Sonra yatırımcılara davet var dendi.

AKP geldiğinde 27,8 milyon hektar olan tarım alanımız, 20 yılda 23 milyon hektara düşmüş. 8,5 milyon hektar sulanabilir tarım alanı varlığımızı artıramamışız. Biz hala başka ülkelerde tarım alanı arıyoruz. Biz daha elimizdeki boş tarım alanlarını işleyemiyoruz.

Tarım alanlarımız boş dururken Türkiye’nin başka ülkelerde tarım alanları kiralama çabası nedir?

Bizim çiftçimiz maliyetler arttığı için, para kazanamadığı için üretimden çekiliyor. Bizim çiftçimize destek vermeyenler, başka ülkelerde arayışa girmesini anlamak mümkün değil.

Önceki Tarım ve Orman Bakanı paramız var ki ithal ediyoruz diyordu. Bakan değişti ama zihniyet değişmedi. Seçim yaklaştı ve hepsinin gözü dışarıda…

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı açıklamasında ABD, İngiltere, Çin başka ülkelerde arazi kiralıyormuş. Peki bu ülkeler kendi tarım alanlarını başka ülkelere kiraya veriyor mu? Vermiyor.

Kiraladıkları araziler nerede fakir Afrika ülkelerinde, az gelişmiş ülkelerde.

Devletlerin başka ülkelerde toprak kiralamasını emperyalist bir yaklaşım olarak değerlendiren bakırlıoğlu bunun bir toprak gaspı olduğunu ve bu konu siyasi ve ekonomi dışında ahlaki olarak da tartışılması gereken bir konu olduğunu belirtti.



Bu haber 584 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ