Lale Lokantası

Akhisar Üniversitesi

lale

22-07-2022 15:22 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu; İnsanlara Yasak, Yağmacılara Serbest

Bakırlıoğlu; İnsanlara Yasak, Yağmacılara Serbest
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"AFAD Başkanlığı, 81 ilin valiliklerine gönderdiği 'Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Tedbirler' konulu genelge ile orman yangını için riskli bölgelerdeki ormanların çevresinde ateş yakılması ve orman alanlarına girişleri 31 Ağustos 2022 tarihine kadar yasakladı."

Haber Akhisar

AFAD Başkanlığı, 81 ilin valiliklerine gönderdiği 'Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Tedbirler' konulu genelge ile orman yangını için riskli bölgelerdeki ormanların çevresinde ateş yakılması ve orman alanlarına girişleri 31 Ağustos 2022 tarihine kadar yasakladı.

Bu karar doğru olmakla birlikte orman alanlarının tahsisler ve izinler yoluyla, endüstriyel üretim baskısıyla yağmalanmasının da yasaklanması gerekmektedir.

Bir taraftan yangın riskiyle insanların orman alanlarına girişi yasaklanırken diğer taraftan orman alanları turizm yatırımlarına açılması ciddi bir çelişkidir.

Daha dört gün önce Kültür ve Turizm Bakanlığı 16 ilde içinde orman arazilerinin de olduğu hazineye ait toplam 51 turizm alanının 49 yıllığına tahsis edilmesine ilişkin duyuru Resmi Gazetede yayımlandı.

Sadece turizm yatırımları değil, madencilik faaliyetleri için verilen izinler ve endüstriyel üretim baskısı da ormanlar için büyük risktir.

Yalnızca 2004-2020 yılları arasında yapılan tahsis miktarı 494.000 hektardır ve tüm zamanlarda yapılan tahsislerin %66’sına karşılık gelmektedir.

2003-2015 yılları arasındaki on üç yıllık AKP iktidarı dönemiyle bir önceki on üç yıllık dönemi kıyasladığımız zaman maden tahsis sayısının yüzde 143, tahsis edilen alanın ise yüzde 170 arttığı görülmektedir.

Bu dönemde yapılan yıllık ortalama tahsis miktarı yaklaşık 29.000 hektarken 2016-2020 yıllarında ortalama tahsis miktarı ise yaklaşık 39.000 hektara yükselmiş.

Türkiye MDF üretiminde dünyada 3, Avrupa’da 1. sırada.

Üretim son yıllarda oldukça artmış durumda.

İhracat yapılacak diyerek ormanlar yok ediliyor maalesef.

Üretimin artması demek daha fazla ağaç kesilmesi demek.

Orman sanayisinin hammaddesi için endüstriyel odun üretimi,

2000 yılında 7,3 milyon metreküp iken,

2015 yılında 15 milyon metreküpe,

2021 yılında ise 27,7 milyon metreküpe çıkmış. 20 yılda neredeyse 4 kat artmış.

Sadece son 5 yılda ormanlardaki endüstriyel üretim % 78 artmış.

Tabi ki ormanları yangınlardan korumak için tedbir alınacak, piknik yapılması, çadır kurulması, kamp yapılması yasaklanacak.

Ama diğer taraftan orman alanlarının madencilik faaliyetlerine turizm yatırımlarına, yapılaşmaya açılması doğru değildir.

Çünkü bu şekilde insanlar orman içinde daha fazla faaliyet içinde oluyorlar ve ormanı yok edecek her türlü riski taşıyorlar.



Bu haber 596 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ