Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

19-07-2021 08:49 Kategori: Siyaset

Milletvekili Bakırlıoğlu; ‘‘Saman Yatırım Aracı Oldu’’

Milletvekili Bakırlıoğlu; ‘‘Saman Yatırım Aracı Oldu’’
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu yaptığı yazılı açıklamada; ‘‘Saman fiyatındaki artış hayvan yetiştiricilerini zor durumda bırakıyor."

Haber Akhisar

Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu yaptığı yazılı açıklamada; ‘‘Saman fiyatındaki artış hayvan yetiştiricilerini zor durumda bırakıyor.

Daha sezon başında samanın ton fiyatı 1.250 liraya çıkmış durumda. Kış aylarında bu fiyatın 2 bin lirayı geçeceği tahmin ediliyor.

Yetiştirme maliyetinde en ucuz girdi olması gereken samanın fiyatının bu kadar yükselmesi anlaşılır gibi değil.

Yetiştiriciler bu durumun stokçulardan kaynaklandığını belirtiyorlar.  Üretici, yetiştiricinin parası olmadığı için bugünden saman alıp deposuna koyamıyor.

Artık saman yatırım aracı haline gelmiş. Parası olan samana yatırıp kar etme peşinde.

Patates, soğan depolarını basanlar, önce saman stoğuna çözüm bulması gerekiyor. 

Süt üreticisi kazanamıyor, besici kazanamıyor, kazananlar saman stokçuları, yem pazarlamacıları. Çünkü etin, sütün fiyatı aynı kalırken samanın, yemin fiyatı sürekli artıyor.

Hayvanların kaba yem ihtiyacının bir kısmı saman ile karşılanmaktadır. Ülkemizde özellikle kışın iyi kaliteli kaba yem olmadığı durumlarda kaba yem olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kış aylarında fiyatın aşırı artması yetiştiricilerin maliyetini artırmaktadır.

Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı süt fiyatı 3 lira 20kuruş iken, süt yeminin fiyatı 3 lirayı geçmiş. Bir çuval yem 160 lira olmuş.

Süt hayvancılığının sürdürülebilir olması için en az 1,5 olması gereken süt / yem paritesi -bir litre süt ile alınabilecek bir kilo yemin fiyatı- şu anda 1,1civarında parite söz konusudur. Bu şartlarda üreticilerin para kazanması, borçlarını ödemesi, yeni yatırımlar yapması, ahırına yeni inek alması mümkün görülmemektedir.

Sadece destek veriyoruz yaklaşımı ile hayvancılık gelişmiyor, üretici para kazanamıyor maalesef.

Girdi maliyetlerinin de düşük tutulması gerekiyor. Bunun için devlet, piyasayı düzenleme ve kontrol mekanizmalarını işler hale getirmelidir’’ dedi.



Bu haber 806 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ