Lale Lokantası

Akhisar Üniversitesi

lale

29-08-2022 08:25 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu’nun Teklifi ve Kılıçdaroğlu’nun Bir Vaadi Daha Hayata Geçiyor

Bakırlıoğlu’nun Teklifi ve Kılıçdaroğlu’nun Bir Vaadi Daha Hayata Geçiyor
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kırsalda çalışan kadınlar ve gençlerin sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek demesinin ardından, açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçiden geldi."

Haber Akhisar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kırsalda çalışan kadınlar ve gençlerin sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek demesinin ardından, açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçiden geldi.

Bakan Kirişçi, çiftçi kadınlara sosyal güvence hakkı geleceğini ve gençleri aileyi kırsalda tutmayı amaçladıklarını açıkladı.

Kılıçdaroğlu 15 gün önce Edirne’de çiftçi buluşmasında; kadınların ve gençlerin kırsalda kalmaları, üretmeleri lazım. Onların sosyal güvenlik haklarına kavuşması lazım. Kırsalda kaldığı zaman perişan olmaması lazım. Onların sosyal güvenlik primlerini bir şekliyle devletin ödemesi lazım. Bunu hedefliyoruz demişti.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde Meclis Başkanlığına verdikleri kanun teklifini hatırlatarak tüm çiftçi kadınları sosyal güvenliğe kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi.

CHP’li Bakırlıoğlu, kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve emeklilik hakkı kazanmaları amacıyla Afyon Milletvekili Burcu Köksal ile birlikte hazırladıkları kanun teklifini 13 Temmuz 2020 tarihinde TBMM Başkanlığına sundular.

CHP Milletvekilleri Bakırlıoğlu ve Köksal tarafından hazırlanan kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi.

TÜİK rakamlarına göre tarımda istihdam edilenlerin sayısı 4.8 milyon ve bunun yarısını kadınlar oluşturuyor.

Kadınlar aile işletmelerinde çalışıyorlar ücretsiz aile iş gücü olarak tanımlanıyor. Tarım istihdamındaki kadınların yüzde 82’si gibi büyük bir bölümü oluşturuyorlar.

Ülkemizde kadın istihdamında tarım sektörü nemli bir paya sahip olmasına rağmen tarımda çalışan kadınların çok büyük bir kısmı kayıt dışıdır.

Tarım kesiminde kadınların yaptığı ev dışı iş kırsal yapılanma modelinde ev işinin bir uzantısı olarak görülmekte ve çoğunlukla ekonomik faaliyet sınıfına alınmamaktadır.

Kadınlar üretimin her aşamasına aktif bir biçimde katılmalarına rağmen tarımda çalışma kadınlar sosyal güvenlik sisteminin dışında kalmaktadır. Bu durum çiftçi kadınların sosyal güvenlikten ve dolasıyla gelecek güvencesinden yoksun olmasına neden olmaktadır.

Kanun teklifi ile, SGK’dan herhangi bir aylık almayan ve 18 yaşını doldurmuş olanlardan, tarım ve orman işlerinde çalışan kadınların 550 sayılı kanuna göre sigortalı sayılmaları ve sosyal güvenlik primlerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca karşılanması sağlanacaktır.

Tarımda en büyük tehlikelerden birisi yaşlanan çiftçi nüfusu odulğuna dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bu durumın sadece Türkiye’de değil dünyada da önemli bir sorun olduğunu belirtti.

Bakırlıoğlu sözlerini şöyle dürdürdü. Gençleri kırsalda tutmak, tarımsal faaliyet yapmalarını sağlamak mümkün olmuyor. Tarım çok zahmetli ve gelir az bir faaliyet.

Bugün tarım kesiminin yaş ortalaması 55’i geçmiş durumda. Yaşlı nüfus tarımdan çekildiğinde tekrar dönüşü mümkün değil. Oluşan istihdam boşluğunu bir türlü dolduramıyoruz.

Bu nedenle gençleri ve kadınları kırsalda tarımsal faaliyet yapmalarını sağlamak için desteklenmeleri ve sürdürülebilir tarım için öncelikle tarım istihdamının artırılması gerekiyor.

Bunun içinde kadınlar ve gençlerin sosyal güvenlik sistemine dahil edilmeleri ile mümkün.



Bu haber 631 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ