Lale Lokantası

Akhisar Üniversitesi

lale

05-09-2018 12:34 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu’ndan zeytin ve zeytinyağı primi için kanun teklifi

Bakırlıoğlu’ndan zeytin ve zeytinyağı primi için kanun teklifi
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Zeytin ve zeytinyağına prim verilmesi için Mecliste kanun teklifi veren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu zeytine kilogram başına 1 lira, zeytinyağına 3 lira destek verilmesini istedi."

Haber Akhisar

Zeytin ve zeytinyağına prim verilmesi için Mecliste kanun teklifi veren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu zeytine kilogram başına 1 lira, zeytinyağına 3 lira destek verilmesini istedi.

Ayrıca kanun teklifinde; verilecek destekleme pirimi her yıl Cumhurbaşkanınca artırılır ve bu artış her yıl Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yıllık yeniden değerleme oranından az olamaz denildi.  

Zeytin ve zeytinyağı ülkemizin ve bölgemizin en önemli tarımsal zenginliği olduğunu belirten Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde her dönemde zeytine büyük önem verilmiştir. 1939 yılında kabul edilen Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunla zeytin üretimi, yasal güvenceye kavuşturulmuştur.

Fakat günümüzde zeytinciliğe gereken destek verilmemiştir. Bu nedenle zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin kazançları azalmış, ihracat rakamları son yıllarda düşüş göstermiştir.

Bu nedenle Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli esas alınarak zeytin ve zeytinyağı desteği verilmesi gerekmektedir.

Türkiye 170 milyon zeytin ağacı ile dünyada İspanya’nın ardından ikinci sıradadır.  Manisa’da 22 Milyon zeytin ağacı bulunmaktadır.

Son 5 yılın zeytinyağı üretim ortalaması yaklaşık 159 bin ton ve sofralık zeytin üretim ortalaması ise 420 bin ton ve yağlık zeytin üretimi 1 milyon 300 bin ton olmak üzere 2016/17 yılında toplam zeytin üretimi 1 milyon 730 bin ton olmuştur.

Fakat üretim ve çiftçi geliri açısından aynı oranda başarı sağlanamamaktadır. Kaliteye rağmen ihracatta istenilen hedefe bir türlü ulaşılamamıştır.

2013 yılında 92 bin ton olan zeytinyağı ihracatı,

2015 yılında 14 bin tona düşmüştür.

İhracatta çok büyük artış dedikleri 2017 yılında bile ancak 53 bin ton ihracat yapılmıştır.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin 2017-2018 sezonu alım fiyatı 13 liradır.

Zeytinyağına verilen 80 kuruşluk destekleme priminde maalesef 2018 yılında artış olmamıştır.

Bu rakamlar zeytin sektöründeki vahim durumu ortaya koymaktadır. 

23 Dönemde Mecliste kurulan “Zeytin ve Zeytinyağı ile Diğer Bitkisel Yağların Üretiminde ve Ticaretinde Yaşanan Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” raporunun çözüm önerileri kısmında ayrıca zeytin sektörü temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları zeytine prim desteği verilmesi konusunda hemfikirdirler.

Kanun teklifimiz ile zeytin ve zeytinyağına tarımsal destek verilmesi yasal güvenceye alınacak ve her yıl Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile destek miktarının artırılması sağlanacaktır ifadelerine yer verildi.

Bu kadar değerli bir hazineyi kaliteli üretim ve ihracat olanakları geliştirilerek değerlendirmek için çalışmalıyız diyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; Türkiye olarak dünya piyasalarında markalı, ambalajlı olarak yer alabilmemiz için öncelikle ülke imajı ve tanınan marka yaratmamız gerektiğini belirtti.

Bakırlıoğlu’ndan zeytin ve zeytinyağı primi için kanun teklifi
Bakırlıoğlu’ndan zeytin ve zeytinyağı primi için kanun teklifi
Bakırlıoğlu’ndan zeytin ve zeytinyağı primi için kanun teklifi



Bu haber 4146 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ