Lale Lokantası

Akhisar Üniversitesi

lale

02-12-2021 08:35 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu; ‘‘Süt Fiyatı Herkesi Mağdur Ediyor’’

Bakırlıoğlu; ‘‘Süt Fiyatı Herkesi Mağdur Ediyor’’
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Ulusal süt konseyi dün aldığı tavsiye kararı ile çiğ süt fiyatının 4 lira 70 kuruş olarak açıklamasının ardından endişelerini dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bu zammın raf fiyatlarına yansıması halinde tüketicinin mağdur olacağını, bunu önlemenin yolunun desteklemeden geçtiğini belirtti."

Haber Akhisar

Ulusal süt konseyi dün aldığı tavsiye kararı ile çiğ süt fiyatının 4 lira 70 kuruş olarak açıklamasının ardından endişelerini dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bu zammın raf fiyatlarına yansıması halinde tüketicinin mağdur olacağını, bunu önlemenin yolunun desteklemeden geçtiğini belirtti.

Çiğ süt fiyatındaki % 46’lık artış sorunun çözümüne katkı sağlamayacağını hem süt birlikleri hem de tüketici örgütlerinin dile getirdiğini ifade eden Bakırlıoğlu, bizim derdimiz ne üretici ne de tüketici mağdur olmasın. Burada görev devlete düşüyor. Çiğ süte destek verilerek süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının artması önlenmelidir dedi.

CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada;

Desteklemeler yetersiz kalıyor. Sütün fiyatı 2 lira 30 kuruş iken sütün litresine 40 kuruş destek veriliyordu. Yani destekleme oranı yüzde 17 idi.

Süt fiyatı 2 lira 80 kuruşa yükseldiğinde destekleme 30 kuruşa düşürüldü.

En son sütün fiyatı 4 lira 70 kuruş açıklandı. Verilen destek 20 kuruş. Destekleme oranı litre başına yüzde 17’den yüzde 4’e düşürüldü.

Yani süt fiyatı arttıkça destekleme düşüyor.

Tüketici Endişeli

Bu zam süt, peynir, yağ fiyatlarına yansıdığında bundan en fazla mağdur olacak kesim tüketicilerdir.

Üreticinin ürettiği çiğ süt fiyatı artmalı fakat bunun raf fiyatlarına yansımasını en aza indirmek için desteklemeler artırılmalı.

Raf fiyatının artması süt ve süt ürünleri tüketimi azaltacak bu sefer çiftçi sütünü satamadığı için süt hayvanları yine kesime gidecek. Bu kısır döngüden kurtulmak lazım.

Hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur etmeyecek bir piyasa sitemi oluşturulmalı. Bunun yolu da desteklemelerden geçiyor.

Çiftçi Bu Durumdan Memnun Mu?

Sütün fiyatını belirleyen en önemli kriter “çiğ süt  / yem paritesi”

Bir litre süt fiyatının bir kilo yem fiyatına oranı.

Yani bir litre süt parasıyla alınabilecek yem miktarı.

2020 yılında çiğ süt/ yem paritesi 1,35 iken, en son süt fiyatı artışından önce 1’ in altına düşmüştü.

Süt fiyatına % 46 oranında yapılan artışla ancak 1,2’ye çıktı.

Hayvan yemi üretimi ithalata bağımlı olduğundan dolardaki artış ile bu rakamlarda kalıcı olmayacağı açıktır.

Yem fiyatına her gelen zam bu pariteyi düşürecektir.

Çiğ Süt Desteği En Az 70 Kuruş Olmalı

Ulusal süt konseyi pariteyi 1,1’de tutmayu taahhüt ediyor. Bu yeterli değildir.

Bu parite rakamları süt hayvancılığı için sürdürülebilir bir durum değildir.

Sürdürülebilir bir hayvancılık için Tarım ve Orman Bakanlığının vereceği destek ile bu partienin en az 1,3 dolayında olması gerekiyor. Bu durumda verilmesi gereken destekleme litre başına en az 70 kuruş olmalıdır.

Süte Gelen Zam, Çiftçinin Cebinden Aylar Öncesinden Çıktı

Yetiştiricinin ürettiği sütün fiyatı iyi oranda artmış görünüyor fakat yem fiyatlarındaki aşırı artış süt zammının çiftçinin cebine girmeden aylar öncesinden aldı götürdü zaten.

2020 Kasım ayında 2210 lira olan bir ton süt yeminin fiyatı bugün 4 bin lirayı geçmiş durumda.

Ve fiyatların burada durmayacağını zamların peş peşe geleceğini herkes biliyor.

Süt Fiyatını Devlet Belirliyor Ama Devlet Desteklemede Yok

Yanlış hayvancılık politikalarındaki sorunlar gün yüzüne çıktı. Yem fiyatındaki artış devam edeceğine göre eğer destekleme verilmezse süt hayvanları bir bir kesime gitmeye devam edecek

Süt desteği Arıtılmalı

Vatandaşın endişesi çiğ süt fiyatındaki artışın raf fiyatlarına yansıması. Bunu engellemenin yolu desteklemeden geçiyor.

Desteklemelerin litre başına yüzde 15 düzeyine getirilmesi gerekmektedir. Hayvancılık süt üretimi sadece kar zarar hesabıyla bakılamaz ifadelerine yer verdi.

Bakırlıoğlu ülkedeki her yurttaşın yaşamı için gerekli hayvansal protein ihtiyacının karşılanması gerektiğini, sağlıklı nesiller, sağlıklı bir toplum için yumurta, et, süt ve ürünlerinin tüketiminin artırılması zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.



Bu haber 525 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

akm

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ