Lale Lokantası

Akhisar Üniversitesi

lale

18-03-2021 11:24 Kategori: Siyaset

Bakırlıoğlu; ‘‘Hayvan Sayılarındaki Tutarsızlık Meclis Gündeminde’’

Bakırlıoğlu; ‘‘Hayvan Sayılarındaki Tutarsızlık Meclis Gündeminde’’
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, iktidarın hayvan sayıları ve hayvansal ürünlerin artışına ilişkin TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek rakamların tutarsız olduğunu söyledi."

Haber Akhisar

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, iktidarın hayvan sayıları ve hayvansal ürünlerin artışına ilişkin TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek rakamların tutarsız olduğunu söyledi.

Bakırlıoğlu Türkiye’de hayvan sayısı istatistiklerinin doğruluğunun tespiti, gerçek hayvan sayılarının ve üretim rakamlarının istatistiklere doğru şekilde yansıtılması için Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları ile et ve süt üretimine ilişkin istatistiklerinin doğruluğunun tartışmalı olduğunu öne süren Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada, Sığır sayısı ve inek sütü üretimi başta olmak üzere hayvansal ürün üretim istatistikleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre; 18.6 milyon büyükbaş, 55 milyon küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hayvan sayılarının Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığı ile tür, ırk ve yaş grupları itibariyle değerlendirilip kontrol ve analizlerinden sonra nihai hali verilerek yayınlandığını belirtmesine rağmen rakamlar arasında tutarsızlık olduğu gerek bilim insanları, gerekse Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekim Odaları dile getirilmektedir

Hayvan Sayıları Tutarsız

İstatistiklerdeki tutarsızlığın Zootekni alanında akademik çalışma yapan akademisyenlerin bilimsel makalelerine de konu olduğu vurgulanarak, “Bu makalelerde bazı yıllarda hayvan sayılarındaki artışın olağan olmadığı ve açıklanmaya muhtaç olduğu belirtilmektedir” denildi.

Hayvan Sayılarındaki Artış Makul Değil

Türkiye’de, 2012-2016 yıllarında kültür ırkı, kültür ırkı melezi ve yerli ırk sığır sayılarındaki artış sırasıyla % 3,8, % 0,07 ve % 0,3 olurken, 2017 yılında yerli ırk sığır sayısındaki % 8,1 oranındaki azalışa rağmen toplam sığır sayısında % 13,2’lik artışın makul bir açıklaması yoktur.

Yine kültür ırkı melezi sığır sayısına baktığımızda, birbirini izleyen iki yılın sığır sayıları doğru kabul edilirse, bunun tek açıklaması olabilir, o da canlı hayvan ithalatıdır. Fakat Türkiye kültür ırkı melezi sığır ithal etmemektedir. Ülkeye kaçak hayvan girişi olduğuna ilişkin bilgiler de mevcut değildir. 2016 yılında ithal edilen damızlık, besilik ve kasaplık canlı hayvan sayısı 500 bini geçmemektedir. Doğum ve ölüm oranlarında ve kesilen hayvan sayısında önemli bir artış da görünmemektedir.  Buna rağmen % 18 artış olması açıklanan istatistikleri tartışmalı hale getirmektedir.

Hayvan Sayımı Yeniden Yapılmalı

Sadece Hayvan sayıları değil hayvansal ürünler üretimi de sayılara paralel olarak artırılmıştır. Bu durum siyasi iktidarın başarısı olarak gösterilmeye çalışılmıştır. Sığır başta olmak üzere manda, koyun ve keçi sayılarındaki artışlar ithalatla açıklanamaz. İstatistiklerdeki bu tutarsızlık, hayvancılık desteklerinin de amacına uygun, doğru şekilde verilmediğini de ortaya koymaktadır. Meclis’te de sık sık dile getirdiğimiz ve Zootekni alanında akademik çalışmalar yapan bilim insanlarının da ifade ettiği gibi en kısa zamanda hayvan sayımı yapılması zorunlu hale gelmiştir. Sayımdan önce de, daha önceki sayılardaki uyuşmazlıklardan kimsenin sorumlu tutulmayacağının açıklanması gerçekçi, güvenilir ve şeffaf bir sayım için önemlidir. Ülkemizdeki hayvan sayısı istatistiklerinin doğruluğunun tespiti, gerçek hayvan sayılarının ve üretim rakamlarının istatistiklere doğru şekilde yansıtılması için kurumlar arası işbirliğinin kurulması amacıyla araştırma açılmalıdır ifadelerine yer verdi.



Bu haber 5124 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Siyaset HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ