Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

12-10-2020 16:01 Kategori: Güncel

Manisa Büyükşehir Çiftçiyi Mağdur Etti

Manisa Büyükşehir Çiftçiyi Mağdur Etti
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"Büyükşehir yasasından sonra sulama kooperatifinin pompalarını kullanan Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) taahhüt ettiği elektrik parasını ödemeyince, Akhisar Gökçeahmet Köyü Sulama Kooperatifine ait pompaların elektriği kesildi ve sulama zamanı zeytinler susuz kaldı."

Haber Akhisar

Büyükşehir yasasından sonra sulama kooperatifinin pompalarını kullanan Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) taahhüt ettiği elektrik parasını ödemeyince, Akhisar Gökçeahmet Köyü Sulama Kooperatifine ait pompaların elektriği kesildi ve sulama zamanı zeytinler susuz kaldı.

Köyde Sulama Kooperatifi Başkanı Zeynel Kahraman ve çiftçilerle bir araya gelen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu zeytinliklerde incelemelerde bulundu.

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle sık sık çiftçilerle karşı karşıya gelen Gediz elektrik dağıtım şirketinin zeytin ağaçlarının sulanması için en çok elektriğe ihtiyaç duyulan bir dönemde sulama kooperatifine ait pompaların elektriğini kesmesinin kabul edilemeyeceğini belirten CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada;

Akhisar ilçemiz 12 milyon zeytin ağacı ile en önemli zeytin üretim merkezi. Gökçeahmet köyü domat cinsi sofralık yeşil zeytiniyle ünlü. En kaliteli ürünler bu bölgeden çıkıyor.  Burada kurulu olan ve 250 üyesi bulunan sulama kooperatifi 7.000 dekar zeytinliği suluyor.

Zeytin Ağaçları Susuz Kaldı

Zeytinlerin hasada uygun hale getirilmesi için bu dönemde ağaçların sulanması gerekiyor. Fakat 1 aydır elektrikleri kesik olduğu için çiftçi ağaçlarını sulayamadı.

Bu nedenle ağaçlardaki zeytinler buruşmuş ve sofralık olma vasfını yitirmiş durumda.

Eğer birkaç güne kadar elektrikler açılmazsa bölgedeki 7.000 dekar zeytinliğin tüm mahsulü yağlık olarak satılmak zorunda kalınacak. Çiftçi 4 liraya  mal ettiği zeytinleri 2 liraya satmak zorunda kalacak.

MASKİ Kooperatifin Elektrik Parasını Ödemeli

Büyükşehir yasasıyla birlikte Maski köylerin ve mahallelerin su ihtiyacını karşılamak için Manisa’nın birçok bölgesinde sulama kooperatiflerinin su kaynaklarını ve pompalarını kullandı. Abonelerinden bu suyun parasını da tahsil etti. Fakat kooperatiflere taahhüt ettiği elektrik parasını ödemedi.

Borçlar katlanarak büyüdü. 30 bin lira borç, gecikme cezaları ve faizlerle 200 bin liraya çıkmış durumda. Manisa Büyükşehir Belediyesi bu parayı ödemezse kooperatifin bu borcu ödemesi mümkün değil. Gökçeahmet’li çiftçinin başka geçim kaynağı yok. Sorunun çözülmesi için Büyükşehir Belediyesi mutlaka devreye girmelidir.

Çiftçinin Sorunu, Belediyenin Sorunudur

Bütünşehir olan Manisa’da belediyecilik artık sadece kent belediyeciliği ile sınırlı değildir. Soma’nın Türkali köyünden, Selendi’nin Kürkçü köyüne kadar olan 230 km’lik alandaki ilçe merkezleri, belde, mahalle ve köylerinde yaşayan herkesin sorununa sahip çıkmalıdır.

Köylünün çiftçinin sorunu belediyelerin de sorunudur ve mağduriyetlerin giderilmesi için taşın altına ellerini koymak zorundadırlar.

Tarımsal üretimi ile ilk sırada yer Manisa’da büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarımsal kalkınmayı önceleyen, çiftçiye, üreticiye sahip çıkan, üretilen ürünlerin değerinde satılmasına ilişkin projeleri hayata geçirmelidir.



Bu haber 3890 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Güncel HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ