Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

01-01-1970 00:00 Kategori: Güncel

Çocuk Ligi Başlıyor

Çocuk Ligi Başlıyor
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

""

Bu yıl ilk defa Türkiye Satranç Federasyonu, Çocuk Ligi düzenliyor.

 

31 Ekim- 27 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek bu yeni lige, Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı okulların spor kulüplerinin 6, 7 ve 8 yaşlarda ki çocuklarla katılması sakıncalı gibi görünüyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığı ve TSF yönetmelik ve mevzuatları arasındaki çelişki ilk değil. Akhisar’ da da bu çelişki kendini bazı turnuvalarda fazlasıyla gösterdi ve TSF Temsilciliği, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan 29 Ekim, 23 Nisan ve 24 Kasım gibi önemli günlerde ki organizasyonların çeşitli safhalarına müdahale etti. Bu baskı ve tehdit geçmiş yıllardaki turnuvalarda da kendini gösterdi. Bu sıkıntı diğer il ve ilçelerde de yaşanmış olsa gerek ki Milli Eğitim Bakanlığı bu olaya müdahale etti.

 

Milli Eğitim Bakanlığına giden şikayetler üzerine Bakanlığımızın 14.11.2008 tarih ve 2758 sayılı yazısı tüm Milli Eğitim Müdürlüklerine gitti. Bu yazı kısaca 3 konuya değinmişti.

1-    Bu turnuvalardan faaliyetleri yürütmede yetkili olan kişi TSF temsilcisi değil  ilgili şube müdürüdür, (dolayısıyla İl/ilçe Lig Heyeti)

2-    Bu organizasyonlarda TSF temsilcileri, bu şube müdürlerinden ısrarcı bir şekilde görev istemişlerdir. (Neden acaba?)

3-    Bu ısrarcı davranışları organizasyonları zora sokmaktadır.

 

Bu yazıyı satranç camiasına duyuran tek kişi, şu an TSF İl ve Bölge Temsilcileri Kurulu Başkanı ve FIDE Hakemi olan Halil Hilmi DARI oldu. Bizim ilçe temsilciliğimiz ise bu bilgiyi kabul etmez, etmediği gibi de son yapılan Cumhuriyet Turnuvası’ nda bu yaş grubuna giren Minikler Kategorisi sonuçlarını açıklar.

Gene de bu turnuvalarda

1-    Turnuva olsunda nasıl olursa olsun, kim yaparsa yapsın mantığı

2-    Yönetmelik ve mevzuatı bilmeme, okumama

3-    Öğretmen olan hakemlere aba altından sopa gösterilmesi

4-    İlçe Temsilciliğinin, hakemleri bilerek ya da bilmeyerek yanlış bilgilendirilmesi sonucu değişen bir şey olmadı.

 

Şimdi ise Çocuk Ligi başlıyor.

Manisa Çocuk Ligi Yönergesi “11 Yaş ve altı çocuk satranç sporcuları takım halinde yarışırlar(01.01.1998 sonrası doğumlular)”  diyor.

Yani 11, 10,9,8,7 ,6 yaşındaki çocuklar yarışabilirler.

Peki Milli Eğitim Bakanlığı ne diyor,

2009-2010 Öğretim Yılı İlköğretim Kurumları ve Ortaöğretim Kurumları Spor Yarışmaları Programı Bakanlık Makamının 09/09/2009 tarihli ve 287 sayılı onayı ile uygulamaya konulan yazıda ilköğretim çağında olup da 1998-1999-2000 doğumlular Küçükler Kategorisinde oynar.

Yani  2000 sonrası doğumlular oynayamazlar” diyor.

Yani 8, 7 ve 6 yaşındaki çocuklar oynayamazlar. Şüpheniz Milli Eğitim Bakanlığımız bu sınırı getirirken, bu yaş  grubundaki öğrencinin yarışma psikolojisi içinde edineceği olumsuz davranışları düşündü.

 

Okullarda ki satranç antrenörlerinin, özellikle velilerin bunu göz ardı etmemeleri gerekir. Satrancın faydalı kazanımlarını elde etmek isterken, bu yaş grubunda yenme, yenilme, öğretmen baskısı ve veli baskısı gibi unsurlarla çocukların psikolojilerini bozmaya kimin hakkı var?

 

Son olarak, uzun, meşakatli ve maliyetli bir dönemden geçerek tekrar açılan www.turkiyesatrancforum.com sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Forumu okuyun, üye olun, sorun, sorgulayın ve bilgilenin.

Bu haber 2524 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Güncel HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ