Akhisar Üniversitesi

Lale Lokantası

lale

01-01-1970 00:00 Kategori: Güncel

Akhisar Emekli-Sen Basın Açıklaması Yaptı

Akhisar Emekli-Sen Basın Açıklaması Yaptı
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

""

Akhisar şube Başkanı  Mehmet  Curaoğlu yaptı.

Değerli basın emekçileri, değerli arkadaşlar

Bu gün dünyada ve ülkemize baktığımız zaman her şeyin emeğiyle yaşayan milyonların aleyhine işlediğini görüyoruz. Kapitalist sistemin özelleştirmeci ve serbest piyasacı politikaları sonucu yaşamakta olan finans krizinin faturası da emekçilere çıkarıldı, bu nedenle milyonlarca insanımız işsiz kaldı.

                Değerli basın emekçileri

Türkiye’de yaşayan diğer emekçi kesimler gibi, biz emeklilerin yaşam koşulları da gün geçtikçe ağırlaşıyor. 1980’li yılların başından itibaren uygulanan yeni liberal politika AKP iktidarıyla hız kazandı. Artık sağlık, sosyal güvenlik ve eğitim gibi devlet tarafından tüm yurttaşlara eşit ve parasız verilmesi gereken en temel hizmetler bile özelleştirildi.

                Örneğin; sağlıkta dönüşüm programı adı altında 1 ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren S. Güvenlik yasasının getirdiği hak kayıpları bir bir ortaya çıkmaya başladı. Bunlara bir göz atarsak:

1-      Sağlık hizmeti alırken ödediğimiz katkı payları hızla artıyor.

2-      Bundan sonra özel hastanelere %70 daha fazla ödeme yapacağız.

3-      İlaca yaptığımız ödeme hızla artmaya devam ediyor.

4-      Önümüzdeki bütçe döneminde sağlık bütçesi 3 milyon TL azalacak bu nedenle cebimizden daha çok ödeme yapacağız.

Değerli Basın emekçileri

Elbette sorunlarımız sağlıkla sınırlı değildir.  Bu gün emeklilerin büyük çoğunluğu açlık sınırı altında maaş aldığı için, milyonlarca emekli yoksulluk ve sefalete sürüklenmiş bulunuyor.

                IMF dayatmaları sonucu AKP tarafından çıkarılan S. Güvenlik Yasasının hünerleri uygulamada bir bir ortaya çıkıyor. Yasanın 55. Maddesi emekli aylıklarının her yıl ocak ve temmuz ödeme dönemlerinde bir önceki altı ay için TUİK tarafından açıklanan TÜFE artışı kadar arttırılacaktır demektedir. Bu nedenle temmuz 2009’da emekli aylıklarına %1,83 zam yapıldı. Halbuki bizim günlük yaşamımızda karşılaştığımız enflasyon ile TUİK’in açıkladığı enflasyon arasında dağlar kadar fark vardır.

Değerli arkadaşlar

Son günlerde çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı tarafından emekli aylıkları arasındaki farkı gidermek için bir çalışma başlattığını basından öğreniyoruz. Adına intibak yasası diyorlar. Biz bu çalışmaların sonuca ulaşacağından pek ümitli değiliz. Çünkü yıllardır iktidarlar özellikle seçim dönemlerinde intibak yasasıyla bizleri oyaladılar. Bizce yapılacak iş çok basittir. Ülkenin Ekonomik ve Sosyal şartları göz önüne alınarak, bir rakam belirlenerek bütün aylıkların buna intibakları sağlanmalıdır.

Değerli basın emekçileri

2010 yılı merkezi bütçenin TBMM’de görüşüleceği süreçte, bütçeden emeklilere daha fazla pay ayrılması talebimiz ile diğer taleplerimizi iletmek üzere TBMM’ne yönelik eylem ve etkinliklerimiz devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde şube ve temsilciliklerimiz tarafından Başbakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Maliye Bakanı, Siyasi Parti ve Siyasi Parti Grup Başkanlıklarına faks çekilmiştir ayrıca intibak yasası, TÜFE alacaklarımız, eksik ödenen KEY alacaklarımızın ödenmesi, kamu çalışanlarına ödenip emeklilere ödenmeyen ek ödemelerin verilmesi, sağlıkta özelleştirmeye son verilmesi, merkezi bütçeden emeklilere daha fazla pay verilmesi ve bunlarla beraber sendikamızın emekliler adına taraf alındığı STATÜ yasasının çıkarılması taleplerimizi içeren bir imza kampanyası başlatacağız. Toplanan imzalar 18 Kasım günü başkanlar kurulu üyelerinin katılımlarıyla sendika Genel Merkezinden TBMM kapısına yapılacak bir yürüyüşten sonra ilgili grup başkanlarına verilecektir. Kampanyamızın süresince değişik eylem ve etkinlikler yapılacaktır. Amacımız sorunlarımıza dikkat çekmek ve kamuoyunu duyarlı kılmaktır.

EMEKLİ-SEN Akhisar Şubesi

 

 


Bu haber 2325 defa okunmuştur.
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER Güncel HABERLERİ

Karahan

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

iyi mi

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ